Våra kaffebönor kommer ifrån det lokala kafferosteriet i Slöinge. Vi har noga valt ut våra kaffebönor utifrån process och smak. Kaffet är ekologiskt odlat och plockas för hand på en o samma gård och har så få mellanhänder som möjligt när det skickats.

De kaffebönor som vi för nuvarande har hos oss är bönor ifrån Etiopien och espressoböna från Brasilien/Rwanda. 

ETIOPISKT- “Kochere ligger sydväst om staden Yirga Cheffe i Gedeo-zonen, precis utanför byn Chelelektu. Yirgacheffe är känt för en otrolig artrikedom och det tros finnas mellan sex- och tiotusen olika varianter av arabica. Detta gör varje skörd unik och i detta fall är det komplexa, livliga citrustoner som balanseras upp av stenfrukt och inslag av svart te. Grade 1 betyder att detta är den sista selektionen i sorteringsprocessen och utgör bäst och jämnast kvalitet. Detta är ett otroligt fint exempel på hur bra kaffe som produceras i kaffets ursprungsland. Odlat på extrem hög höjd gör att kaffebären har fått mogna långsamt. Elegant och mjukt och påminner lite om att dricka varm saft.” – slöinge k.

Koppningsanteckningar: ”Rent, komplext, aromatiskt, livliga citrustoner, aprikos, svart te.”

ESPRESSOBÖNA- Består av 80% Veloso från Brasilien och 20% Gitega från Kopakaki Dutegure i Rwanda. Veloso som är röd och gul catuai bidrar med sötma, nötighet, chokladtoner och en len kopp. Brasilianska kaffen har generellt låg syra vilket gör att jag ofta blandar i ett annat kaffe för att lyfta smakprofilen. Gitega är en tvättad bourbon och bidrar med en diskret fruktig karaktär, karamellsötma och en viss behaglig syra. Båda är rostade mycket varsamt för att bibehålla kaffets originalitet och sötma.
Veloso är en sk Natural, vilket betyder att kaffet är torkat efter skörden med skalet på. Detta gör att kaffebärets sötma tränger ner i kärnan och ger ett fylligare och sötare kaffe.
”Mörk choklad, diskret fruktighet, karamellsötma.”